domingo, 6 de noviembre de 2011

taula de comparació entre les dues vil·les


vil.la Albesa
vil.la Fraga
època
Segle I al V dC

Segle II al VII dC
propietari
Una família benestant
Fortunatus es el nom que rep la vil·la en honor al propietari, no obstant, no es una família benestant

usos
És una vil·la, una residència senyorial.
Es una vil·la però amb una característica extranya, perquè dins de la vil·la tenia una basílica paleocristiana solament per a la família.
tipus mosaic
Són mosaics repartits per tota la casa, són policroms(molts colors) de diferents formes geomètriques,  que estaven fets de tessel·les, peces de diferents colors de forma cúbica, fetes de pedra calcària, de vidre o de ceràmica
El mosaic podia ser de diferents maneres: de formes geomètriques, de persones(Eros i venus).  que estaven fets de tessel·les, peces de diferents colors de forma cúbica, fetes de pedra calcària, de vidre o de ceràmica Eren policroms(diferents colors)
termes
Han estat trobades i excavades
Han estat trobades però encara no s’han excavat
estances cases
La vil·la va ser una residència d’una sola planta subquadrangular Es tracta d’un edifici de grans dimensions que s’organitza a l’entorn d’un pati central de forma trapezial envoltat per quatre galeries. (perystilium no excavat)L’atri era utilitzat com a lloc de oci,de descans o per altres activitats. Al costat sud, s’han pogut trobar les termes,al nord,trobem un gran triclinium,a l’est trobem dues estances que s’accedia a través d’un passadís,a la zona oest tenim les cubicules. Aquestes estances eren les habitacions de dormir.






La vil·la té un peristil, entorn un gran pati central envoltat de galeries cobertes. La vil·la esta distribuïda en una zona privada per a la família, amb diferents habitacions envoltat en un petit atri, el qual comunicava amb la resta de l’edifici i el peristil. Al sector sud-oest l’àrea dels banys i les estàncies per al bany d’aigua calenta i freda. A l’altra part de l’angle sud-est hi havia la basílica paleocristiana de caràcter religiós. 



Any en què es va descobrir
1961
1979
Qui va descobrir la vil·la?
Un veterinari d’Albessa el D.José Palau.

L’arqueòleg Francesc Tusset


Com es va descobrir
Es va descobrir a causa de la instal·lació d’una conducció de reg, en la qual es van trobar un tros de mosaic
Es va descobrir de manera causal.
Estàtues que s’han recuperat
Una font que hi apareix representada el cap de la Medusa.
Una estàtua de marbre del déu “Attis” i una font en forma de dofí, també de marbre de 23m de llarg, situat al jadí del peristil.

Reformes que ha tingut la casa
No ha tingut cap reforma
La vil·la va ser reformada i transformada en una basílica pel culte cristià.





No hay comentarios:

Publicar un comentario