domingo, 6 de noviembre de 2011

Història sobre la vil·la el Romeral d'Albesa

Segle I al V d.C


El Romeral va ser descoberta de forma causal, el mes de setembre del 1961 pel veterinari jubilat d’Albesa el D. José Palau que va trobar un petit mosaic. A partir d’aquest moment van col·laborar diferents persones del grup d’arqueologia de l’ institut d’estudis Ilerdenses. Entre els anys 1965 i 1968, es van retirar els mosaics per preservar-los d’una possible destrucció.


L’any 1995 l’ajuntament d’Albesa va encarregar la redacció del projecte i recuperació del conjunt arqueològic fins avui coneixent els canvis al llarg de 500 anys.


COM ÉS LA VIL·LA?


La vil·la va ser una residència rústica que posteriorment va ser abandonada. La residència d’una sola planta subquadrangular, estava ubicada correctament tenint en compte latitud, orientació, peculiaritats de cada regió i diferències del clima.

La segona fase d’ocupació es caracteritza per la construcció d’un edifici amb funció residencial. Es tracta d’un edifici de grans dimensions que s’organitza a l’entorn d’un pati central(perystilium) on aquest disposa d’un estany decoratiu que assenyala que aquests espais eren utilitzats com a lloc de descans, d’oci o per a activitats intel·lectual. El pati d’uns 400 metres quadrats de forma trapezial envoltat per quatre galeries d’uns 29 metres. Tot i així el perystilium encara no ha estat excavat. S’han delimitats tres costats d’un edifici:

Al costat sud, s’han pogut excavar algunes estances que pertanyen a al conjunt termal de la vil·la.

Al costat nord, trobem un gran triclinium destinats a espais de relació social, recepcions del propietari. És orientat a l’est perquè així arriben els raigs de sol i es manté una temperatura agradable.

Al costat est, trobem dues estances que s’accedia a través d’un passadís. L’habitació més propera a la gran sala va sofrir una evolució. Els treballs d’excavació van permetre documentar un senzill paviment que havia substituït un anterior paviment de mosaic. La segona estança encara no ha estat excavada. A l’extrem occidental trobem la cuina.

Al costat oest, s’ha identificat una gran sala utilitzada com a lloc d’ostatge i un conjunt de petites habitacions, una de les quals sembla el cubiculum (dormitori). Eren decorats amb mosaics policroms. L’habitació es comunicava amb el perystilium mitjançant un petit passadís pavimentat amb una obra formada amb petites peces de ceràmica.

Al costat sud, és la zona de tot l’edifici que es conserva en més mal estat, ja que ha estat malmès pels treballs de conreu que s’hi van dur a terme quan encara no es tenia constància de l’existència de la vil·la. Per aquest motiu ha estat descobert el conjunt termal. La vil·la va ser descoberta gràcies a una instal·lació de regs que es va fer uns 2000 després.

De la planta subquadrangular sobresurten habitacions més importants. Al costat de les habitacions es va trobar un forat d’1 metre de profunditat i tot cremat, era el filtre de l’oli.

La superfície de la vil·la és d’uns 3000 m quadrats. La majoria del sòl de les habitacions (cubiculum) estan decorats en mosaics. Hi havia dues estances que comunicaven amb el perystilium mitjançant un passadís cobert amb un paviment de terra batuda.

Les últimes excavacions indiquen que la vil·la no va ser destruïda violentament si no que va ser abandonada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario